Energi

Jag kikar runt på nätet och hamnar, inte helt konstigt, på livsmedelsverkets sida och hittar en intressant sak… Det vi stoppar i munnen består utav energi. Olika stor mängd energi beroende på om det är kolhydrater, proteiner, fett eller alkohol vi tuggar i oss där proteiner och kolhydrater innehåller samma energimängd (4kcal/gram.) Under rubriken kolhydrater ligger både kostfibrer samt snabbare energi som tex rent socker.

Det intressanta här är kostfibrernas fördelar och sockrets nackdelar. Kostfibrer har bla förmågan att kunna bulka (tar med sig upp till 5 gånger sin egen vikt på vägen ut)  samt att de inte bryts ned på samma sätt. Att de då skulle innehålla samma mängd energi känns konstigt. Som förespråkare till mat med lågt GI blev jag därför glad när jag såg att kostfibrer nu äntligen har fått en egen och mer rättvis spalt på energilistan. Kostfibrer (de kolhydrater som inte bryts ner i tarmen) har nu enligt livsmedelsverkat ett energiinnehåll på endast 2kcal/gram och alltså endast hälften utav vad övriga kolhydrater samt proteiner innehåller.

 

 

Publicerad i hälsa, Kost

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*