Hälsa

Elit vs Motionär

Annica : 15 juli, 2013 12:31 : hälsa, Kost, Träning

I helgen hände det igen. Diskussionen kom åter på tal och precis som varje gång det händer känner jag något speciellt triggas igång i mig.

För mig tillhör elitidrottaren en liten grupp människor som gör allt för att lyckas i sinsport/gren. Detta oavsett vad det kostar dem, vilka uppoffringar som behövs göras mm. Vi har mycket att tacka eliten, förebilder som får barn och ungdomar att vilja röra på sig. En sjukvård där bla skadade knän lätt kan repareras. Men det kostar som sagt att ligga på topp, att tillhöra eliten är inte sunt. Är det inte sunda vi vill vara när vi springer på gym och tränar?

Vi, de flesta tillhör kategorin motionärer den grupp som borde träna för att det är kul och för att det gör oss gott. Känna rörelseglädje och njuta utav mat och träning utan högt nästan omänskligt uppsatta mål. Kunna tacka ja till vad som bjuds utan att känna att veckan är förstörd. Slippa känna pressen över hur veckans alla träningspass ska klämmas in och fundera över vad och framför allt vem som ska prioriteras bort för att få dygnet att gå ihop. Är det inte det som är det fina med att vara just motionär, det bästa utav alla världar?

Tillbaka
Leave a response »

Det här med E-nummer…

Annica : 4 februari, 2013 11:32 : hälsa, Kost

som skrämmer så många och som ofta förknippas med artificiell produkter. Alla tillsatser som finns i ett livsmedel måste anges i innehållsförteckningen (undantaget modifierad stärkelse) antingen med dess vedertagna namn eller E-nummer. Tillexempel citronsyra som även betecknas som E330 eller Lecitin E322 som vi dessutom lägger dyra pengar på att köpa i pulverform. Däremot finns det E-nummer som inte är lika naturliga, lägg gärna E621-E625 (olika glutamatämnen, används som smakförstärkare och används flitigt bla i kinamat och på chips) på minnet då dessa är helt onödiga och sägs kunna framkalla bla migrän.

Tillbaka
Leave a response »

Energi

Annica : 21 januari, 2013 05:02 : hälsa, Kost

Jag kikar runt på nätet och hamnar, inte helt konstigt, på livsmedelsverkets sida och hittar en intressant sak… Det vi stoppar i munnen består utav energi. Olika stor mängd energi beroende på om det är kolhydrater, proteiner, fett eller alkohol vi tuggar i oss där proteiner och kolhydrater innehåller samma energimängd (4kcal/gram.) Under rubriken kolhydrater ligger både kostfibrer samt snabbare energi som tex rent socker.

Det intressanta här är kostfibrernas fördelar och sockrets nackdelar. Läs mer »

Tillbaka
Leave a response »

Litet men så bra!

Annica : 3 januari, 2013 09:17 : hälsa, Kost

Årets första inlägg vill jag tillägna det som många slarvar med och ofta hoppar över. Exakt. Mellanmålet.  Litet men ack så bra då det inte bara hjälper oss att hålla en jämnare blodsockernivå utan också att hålla ämnesomsättningen uppe. Läs mer »

Tillbaka
Leave a response »

Oxytocin håller oss trogna

Annica : 30 december, 2012 09:22 : hälsa

Oxytocin (”lugn och ro hormonet” som frisätts vid till exempel massage) är hormonet som hjälper till att skapa sociala band mellan till exempel en förälder och dess barn eller mellan kärlekspar. Nu har tyska forskare visat att oxytocinet stärker dessa band och ökar avståndet till andra människor. Läs mer »

Tillbaka
Leave a response »

Tänkvärt

Annica : 29 december, 2012 10:43 : hälsa, Okategoriserade, Träning

Det är visserligen berömvärt att hjälpa de sjuka att bli friska, men lika berömvärt att hjälpa de friska att bevara hälsan.

Hippokrates, Läkekonstens fader400 f.Kr.

Tillbaka
Leave a response »

 

  • 15 juli, 2013 - Elit vs Motionär

  • 4 februari, 2013 - Det här med E-nummer…

  • 21 januari, 2013 - Energi

  • 3 januari, 2013 - Litet men så bra!

  • 30 december, 2012 - Oxytocin håller oss trogna

  • 29 december, 2012 - Tänkvärt